• Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd!
  • Gratis levering vanaf € 250

Vanaf 2023 geen wegwerpbekers- en voedselverpakkingen meer

Welke gevolgen heeft dit voor jouw organisatie?

 

Iedere dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -voedselverpakkingen weg. Dat zijn 7 miljard stuks per jaar. Een deel daarvan belandt ook nog eens als zwerfafval op straat. Met de Single Use Plastics (SUP) wetgeving binnen Europa moeten alle EU lidstaten in 2026 een ambitieuze en aanhoudende reductie in het gebruik van plastic wegwerpbekers en –voedselverpakkingen realiseren vergeleken met 2022. Tijd voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om in te grijpen en regelgeving op te stellen. Wat houden deze regels in, wat zijn de gevolgen voor jouw organisatie en welke keuzes kun je maken? Dat vertellen we je hier.  


Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt regelgeving voor om het aantal kunststof producten voor eenmalig gebruik in het zwerfafval te verminderen en daarmee Nederland schoner te maken. Hoe? Door het gebruik van wegwerpbekers en -voedselverpakkingen te ontmoedigen, het gebruik van herbruikbare alternatieven te stimuleren en door de kosten voor het opruimen, transport en verwerking van bepaalde kunststofproducten in het zwerfafval (deels) te verschuiven naar producenten. Het gaat dan specifiek om bekers en voedselverpakkingen die kunststof bevatten en die bedoeld zijn voor onmiddellijke consumptie, rechtstreeks vanuit de beker of verpakking, zonder verdere bereiding. 

 

Deze voedselverpakkingen (menubakken) zijn ook na 2023 toegestaan, ze bevatten immers geen plastic

 

Wat houdt de regeling precies in?


De nieuwe regelgeving bestaat uit drie onderdelen. Dit schrijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op de website: 

  1. Minder verbruik van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik door:
    • het verbieden van het gebruik van wegwerp bij consumptie ter plaatse (dus bijvoorbeeld op kantoor); tenzij er gebrek is aan afwasfaciliteiten of indien er zorgen zijn om hygiëne, in dat geval mag er nog gebruik gemaakt worden van wegwerpbekers en voedselverpakkingen mits die ter plaatse ingezameld worden voor hoogwaardige recycling.
    • het verplichten van het aanbieden van een herbruikbaar alternatief en een verbod op het gratis verstrekken van wegwerpdrinkbekers en voedselverpakkingen bij consumptie onderweg, afhalen en bezorging;
  2. Het invoeren van producentenverantwoordelijkheid voor de kosten van zwerfafval en bewustmaking maatregelen, voor producten die veel in het zwerfafval worden gevonden;
  3. Monitoring en rapportageverplichtingen.

 

Welke gevolgen heeft dit voor jouw organisatie?


Vanaf 1 januari 2023 mag je op de werkplek dus geen gebruik meer maken van wegwerpbekers die plastic bevatten. En vergis je niet: wegwerpkoffiebekers lijken soms van papier, maar toch bevatten ze een (bio)plastic coating of additief om ze lekvrij te maken. Daarnaast mag je vanaf 1 januari 2024 geen gratis wegwerpvoedselverpakkingen meer gebruiken die plastic bevatten. Hoe je hier als bedrijf, organisatie of exploitant mee omgaat, bepaal je zelf. We bespreken hieronder de opties.   

 

Wegwerpbekers met een inzamelsysteem zoals Stack-it zijn ook na 2023 toegestaan

 

De mogelijkheden


De koffiebekers op het werk: er zijn twee alternatieve opties. Of je maakt gebruik van afwasbare, herbruikbare koffie- en theemokken, óf je kiest voor wegwerpbekers in een gesloten inzamelsysteem voor hoogwaardige recycling. Dit laatste kun je bijvoorbeeld doen als er geen afwasfaciliteiten zijn of uit hygiënisch oogpunt. 

Ook voor de voedselverpakkingen zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld als exploitant een retoursysteem aanbieden, je kunt accepteren dat consumenten zelf bekers of bakjes meenemen (‘Bring your own’) of je kunt een bedrag per verpakking in rekening brengen. Indien je kiest voor een herbruikbaar alternatief, mogen er geen kosten in rekening gebracht worden bij de eindconsument.

 

Welke keuze maak jij?

Voor jouw organisatie is dit hét moment om je voor te bereiden op de toekomst. Wij kunnen ons voorstellen dat deze keuze niet altijd gemakkelijk is. Bij Moonen Packaging geloven wij onverminderd in een circulair systeem van wegwerpbekers. Ons Stack-it concept bewijst zich al meerdere jaren als koffiebekerconcept met een relatief lage milieu impact. Uiteraard bieden wij ook herbruikbare alternatieven, waarbij we oog hebben voor het minimaliseren van de ecologische voetafdruk. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden, zodat je een duurzame keuze kunt maken. Neem gerust contact met ons op!

 

Winkelwagen
Afrekenen