• Voor 12.00 uur besteld, volgende werkdag geleverd!
  • Gratis levering vanaf € 250

Gelamineerd of gecoat papier? Nuttig voor recycling!

In een recente wijziging van de richtlijnen voor oud papier, wordt gelamineerd papier nu geaccepteerd als recycling. Recycling heeft de laatste jaren een lange weg afgelegd en deze nieuwe ontwikkeling is slechts één van de vele mijlpalen die zijn bereikt. Er zijn al veel bedrijven die gebruik maken van verpakkingen van gerecycled papier. Het is niet alleen goed voor het milieu - het helpt ook afval te verminderen.

 

KIDV Recyclechecks

Het kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft onlangs een recyclecheck gepubliceerd in samenwerking met o.a. Papier Recycling Nederland (PRN) en Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Karton Fabrieken (VNP). Het doel van dit document is om bedrijven bewust te maken hoe ze hun verpakking beter recyclebaar kunnen maken. Naast de recyclecheck voor papier- en kartonverpakkingen zijn er ook recyclechecks voor kunststof- en glasverpakkingen beschikbaar.

 

Laminaten en coatings opgenomen

Sinds 2021 zijn enkelzijdige plastic lagen (coating of laminaat) op papieren en kartonnen verpakkingen toegestaan in de oudpapierstroom. Papieren en kartonnen verpakkingen met een dubbelzijdige laag zijn dat niet. Door het toestaan van eenzijdig gecoat of gelamineerd papier en karton wordt het het aandeel gerecycled oud papier en het scheidingsgemak vergroot. 

 

Let op met product- en voedselresten

Een pizzadoos, taartdoos of hamburgerbakje weggooien? Deze mogen alleen bij het oud papier als ze schoon en droog zijn. Voedselresten zijn een bron voor schimmels en bacteriën die tijdens het recyclingproces een overmatige belasting opleveren.

 

Duurzaam

Recycling is een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen. Recycle papieren en kartonnen verpakkingen om de hoeveelheid afval te verminderen die naar verbrandingsovens gaat, door ervoor te zorgen dat het schoon, droog en geplastificeerd of gelamineerd is aan slechts één zijde (geen dubbelzijdige coating).  Met deze nieuwe update van de recycling richtlijnen kan jouw organisatie meer doen voor duurzaamheid! Laat het ons weten als we kunnen helpen met vragen over recycling - ons team beantwoordt ze graag.

 

Winkelwagen
Afrekenen