Een bijzonder verhaal over ondernemerschap

Bij Moonen Packaging draait het om slim en groen werken. In dit prijswinnende bedrijf – het groenste bedrijf van Nederland, de Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg – zit de derde generatie aan het roer die niets liever doet dat innoveren en verduurzamen. Een verhaal over een groothandel in verpakkingen die niets wil nalaten.

Gé Moonen is de derde generatie van Moonen Packaging, het bedrijf dat zijn grootvader in 1955 in Nederweert begon. Zijn vader Bèr Moonen werd van school gehaald om mee te helpen. Als oudste zoon was hij immers een goede, gratis knecht in een zaak die in de jaren van de wederopbouw startte. Zo kort na de oorlog was er behoefte aan ‘alles’, wat was terug te zien in de aard van de onderneming; Moonen was vooral een kruidenier die leverde waaraan particulieren en kleine ondernemers in de omgeving van Nederweert behoefte hadden.

Populair plastic

De groeiende populariteit van het toen revolutionaire nieuwe materiaal plastic, maakte dat Moonen in de jaren ’60 hard groeide. Plastic ging door als een bijna ideaal verpakkingsmateriaal doordat het lucht- en waterdicht en vochtwerend was. Met de plastic tas als bestseller, specialiseerde Moonen zich in verpakkingsmaterialen en werd in 1972 groothandel. In 1978 verhuisde het familiebedrijf naar een groter onderkomen in Weert.

Kansen krijgen

In een terugblik vertelt Bèr Moonen hoe hij van zijn vader alle vrijheid kreeg om de zaak richting te geven. “Ik had daarbij mijn vrouw Toos aan mijn zijde, zij gaf lange tijd leiding aan de verkoop. Hoe groot ons bedrijf ook werd, men kreeg mevrouw Moonen zelf aan de telefoon. Dat is cruciaal geweest voor het succes van ons bedrijf.” Ook zoon Gé kreeg volop kansen. Nog tijdens zijn HBO Small Business in Haarlem zette Gé een vestiging van Moonen in Hasselt op. Van oudsher had het Limburgse bedrijf veel aanloop uit België. Het werden er snel meer. België draaide zo goed dat Gé zijn plan om een MBA-opleiding in de VS te gaan doen, opzij zette om in Hasselt te gaan werken.